kulturliget eseménynaptár

Program


Hinták

Hinták

Lackfi János: Hinták
kortárs színmű több

Lackfi János Hinták c. színdarabja remek lehetőség két kitűnő színésznőnek - Peremartoni Krisztinának és Soltész Bözsének - hogy ebben a látszólag banális anya-lány történetben, naiv kis emberként rátaláljanak a születés és halál közt feszülő élet legfontosabb titkára. A belenyugvó megértés, a döntéseink és azok következményei csak látszólag vannak a mi kezünkben.

Az anya-lány történet tragédiába torkollik. Az anya meg akarja akadályozni a lányát, hogy saját választása szerinti életet éljen. A lány mégis stewardess lesz, ide-oda repül, pedig az anya szemlélete és félelmei földhöz kötöttek. A gyerekkort és a repülés szabadságát jelképező Hinta jelkép. A szeretet, egymáshoz tartozás, a gyerekkor jelképe. Itt az anya mindig ott áll a hinta mögött, repteti, de nem ereszti el a lányt. Az „önfejű” lányt baleset éri, tolókocsiba kerül, magatehetetlen.

Minden baleset véletlen? Minden baleset szükségszerű? Minden szenvedés előre megélhető? Vagy a szenvedés a léthez tartozik és szükségszerű?

Lackfi János a két Szent Teréz -  a 16-ik századi Avilai, hosszú életet megélt (67év) és a 19-ik századi Kis Szent Teréz (24 év) elmélkedéseit szövi a történetbe. A két szent tükre az Anyának és Lánynak. Ők a szenvedés megértésének mértékegységei.

A HINTÁK c. dráma színrevitele a 2017-es évad egyedülálló színházi vállalkozása, sokszoros ősbemutató. Lackfi János először mutatkozott be színpadi íróként. A Zsámbékon élő és alkotó Lackfi egy idős (zsámbéki) asszony történetéből kiindulva írta meg első színművét, a saját szavaival élve „zsoltáros szabadversben”. A darabot 2010-ben Vilmos-díjjal jutalmazták: a díjat azoknak adományozzák, akik munkássága kiemelkedő a teológia, filozófia vagy az egyháztörténelem területén.

Peremartoni Krisztina tizenhét év után ebben a darabban lépett újra színpadra Magyarországon. Az Amerikában élő színésznő egy olyan személyt (Soltész Bözse) választott darabbéli lányául, aki annak idején tanítványa volt a Nemzeti Színiakadémián. Galgóczy Judit rendező az ő kettősükre építette az előadást.