kulturliget eseménynaptár

Program


Világutazók, vendégünk: Ozsváth Gergely
6

Világutazók, vendégünk: Ozsváth Gergely

Ozsváth Gergely (Mentha) azon sokoldalú előadók közé tartozik, akik nem csak a zenében képesek nagyot alkotni. Aki követi a rapper Instáját, az nem csupán a 2001 óta alkotó Hősök formáció életébe nyerhet betekintést, hiszen jó ideje már, hogy a turizmus egy rendhagyó formája, az urbex világa jelenti Mentha egyik legfőbb fotó témáját.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 7. csütörtök, 18:00

Vendégünk: Ozsváth Gergely (Mentha) magyar rapper, az első kalandor a bajkonuri űrállomáson

Veszélyes kalandok Kazahsztán végtelen sztyeppéitől -Lisszabonig, a nagy felfedezők városáig

“Amikor megtudtam, hogy ott áll két űrhajó a sivatag közepén, nem is volt többé kérdés számomra, hogy el kell jutnom Kazahsztánba és hogy a Bajkonur a nagy cél. Hihetetlen az, hogy közel 30 éve ott alszik egy olyan legendás, csúcsszuper űrhajó, ami kétszer is megkerülte a földet legénység nélkül. A sivatag közepén …… Magával ragadt ez az egész sztori, onnantól, hogy tudomásom lett róla, ezzel feküdtem és ezzel keltem.” nyilatkozta Ozsváth Gergely .

Ozsváth Gergely (Mentha) azon sokoldalú előadók közé tartozik, akik nem csak a zenében képesek nagyot alkotni. Aki követi a rapper Instáját, az nem csupán a 2001 óta alkotó Hősök formáció életébe nyerhet betekintést, hiszen jó ideje már, hogy a turizmus egy rendhagyó formája, az urbex világa jelenti Mentha egyik legfőbb fotó témáját. Szabadidejében az elhagyatott, turisták számára tiltott, különleges helyszíneket fedez fel és fényképez a világban. Mentha társa IKE (Moravetz Ákos) oldalán vágott neki az egyedi fotókiállításhoz anyagot szolgáltató kalandnak. Nem mindennapi hobbija hódolatául személyesen nézték meg és másztak be a kazah sivatagban található Bajkonur űrállomás- Buran nevű űrhajójába. Az orosz űrprogram központjának számító kazahsztáni objektum csak 40 kilométeres sivatagi gyalogtúrával közelíthető meg, úgy is csak lopakodva és nagy elővigyázatossággal, ugyanis a környéket a katonák 1992 óta szigorúan őrzik. 2019. szeptember 28-án barátjával első magyarként sikerült bejutniuk a bajkonuri űrhajó hangárba. A páros ugyan lebukott, az orosz katonák elvették telefonjukat, kitörölték képeiket, de mivel a fiúk szerencsére időben cselekedtek így is sok izgalmas anyagot sikerült megőrizniük. Az itt készített felvételek bejárták a magyar sajtót. Az 1 éves jubileumi alkalomból 2020 október 27-én ezekből láthattunk két héten keresztül egy fotókiállítást Budapesten, a Telep Galériában.

Ozsváth Gergely (Mentha) mesél az 50 kilós hátizsákos gyalogtúrával megtett 40 kilóméteres veszélyes sivatagi útról a szigorúan őrzött katonai űrbázisig, a 8 órás titkosszolgálati kihallgatásról és legújabb utazásaikról. Kazahsztánt követően kalandoraink megérkeztek Európa legeslegvégébe a portugáliai urban dzsungelbe. Több lelakott és elhagyatott épületen fedezték fel, ahogyan a természet újra utat tört magának, kialakítva ezzel a burjánzó növényzet és portugál építészet különös szimbiózisát.

Az előadás alatt megtudhatjuk, hogy Kazahsztán végtelen sztyeppéitől milyen út vezetett Lisszabonig a nagy felfedezők városáig.

Az előadóval Csapody Kinga író,  kiadóvezető-főszerkesztő beszélget

Szeretettel várjuk az izgalmas kalandra vágyókat!

Gyere, töltődj fel egy nem mindennapi történettel, és tapasztald meg a pusztuló épített örökség sajátos szépségét!

Program hossza: kb. 90 perc

Ajánló


Rókakoma ólálkodik Nyuszi háza körül, tapsifülest elragadja és magával viszi. A furfangos kiskutya, Bodri, azonban nem hagyja annyiban és a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!